Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


8. tétel

2011.06.10

8. tétel

Az Ön feladata munkahelyén az újonnan vásárolt munkaállomások csatlakoztatása a cég számítógépes hálózatára, valamint az esetleges kábelezési hibák elhárítása. Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

 

             I.      Számítógép belső felépítése

·         Bővítő helyek

PCI – pl.: Hálókártya, Hangkárya

PCIe, AGP -  pl.: Videókártrya

·         Hálózati kártyák

A hálózati kártya a számítógépek hálózatra kapcsolódását és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya. Manapság már az alaplapok többsége integrált formában tartalmazza. Áltt. Legalább 1 led található rajta, mely jelzi a fizikai réteg meglétét(csatlakoztatva van e a hálózathoz).

Állt. RJ45-ös csatlakozót tartalmaz (UTP).

·         Hálózati kártya(NIC) beszerelése

A megfelelően előkészített gépbe(kitisztított, megbontott ház, stb..) egy PCIe (Vezetéknélküli hálózati kártya esetén PCI) sínbe kell elhelyezni a bővítőkártyát. Illesszük a NIC-et az alaplapon található megfelelő bővítőhely csatlakozóhoz, majd óvatosan nyomjuk le ütközésig aztán rögzítsük a házhoz a megfelelő csavarral.

·         Hibajelenségek

IP cím ütközés – Célszerű vagy DHCP-vel automatikus kiosztani a belső hálózati címeket, vagy ”statikusan” beállítani minden munkaállomás címét. Ha ezeket egyszerre tesszük meg akkor előfordulhat, hogy IP-cím utközés lép fel. PL.: az egyik gép ”statikusan” kér egy címet amit már a DHCP szerver kiosztott.

Nem megfelelő kábel használata: Pl.: cross(fordított) kábellel kötjük a gépet a switchez/routerhez. Megoldása: egyenes kábelt kell használni.

((((- ”csipogás”: a számítógép indításakor a rendszer ellenőrzi a perifériákat és a hardverelemeket. Egy rövid csipogás jelzi ha minden rendben, ha ettől eltérő akkor valószínűleg valamelyik harver elem meghibásodott vagy helytelenül van csatlakoztatva.

- Operációs rendszer nem töltődik be, vagy betöltődés után nem működik megfelelelően: ekkor álltalában szoftveres hibáról beszélünk, az operációs rendszer frissítése, újretelepítése, illetve hibakeresés és megoldás orvosolhatja a problémát.))))

          II.      Sínrendszerek

·         Szabványok

- A SCSI (Small Computer System Interface) olyan szabványegyüttes, melyet számítógépek és perifériák közötti adatátvitelre terveztek. A SCSI szabványok definiálják a parancsokat, protokollokat, az elektromos és optikai csatolófelületek definícióit.

Belső buszok:

-ISA – EISA(kiterjesztett ISA busz)

-AGP: Accelerated Graphics Port(Grafikus kártya csatoló), az operatív tárak támogatása miatt jelent meg, mára a PCIe leváltotta.

-PCI: az eszközök osztoznak a sínen(lassabb kapcsolat)

-PCIe(PCI express): az eszközök egy switchen keresztül érik el a sínt, nem lassítják egymást

Külső buszok:
-USB (universal serial bus)
- FireWire(IEEE 1394) – USB-hez hasonló, kevésbé elterjedt, de gyorsabb
-ATA, SATA – merevlemezekhez optikai meghajtókhoz

       III.      Perifériák

·         Hálózati nyomtatók

Olyan periféria mely a hálózat több gépéről is elérhető és használható. Kapcsolódhat egy számítógéphez (pl.: szerverhez, hogy állandóan elérhető legyen) vagy csatlakoztatható például routerhez is.

Használata ugyanaz mint egy sajátgéphez csatlakoztatott nyomtató esetén, csak ebben az esetben más terembe/épületbe is lehet a nyomtató, és egyszerre többen is használhatják.

       IV.      Informatikai alapfogalmak

·         Hálózati eszközök

Olyan ezközök, melyeket a hálózat kiépítésénél és a hálózat használata közben használunk.

Ilyen eszközök: router, swith, hub, hálózati kábel, voip(iptelefon), modem, printszerver, hálókártya(hálózati adapter),

·         Eszközök csatlakoztatása

Alapvetően kétféle csatlakopztatás lehetséges, olyan, mikor ”melegen” szereljük a gépet, és akkor dcsatlakoztatunk hozzá perifériát(pendrive, telefon, nyomtató stb), vagy esetleg bővítőkártyát illetve egyéb eszközöket(főleg szervereklnél).

És van olyan mikor kikapcsolt állapotban szereljük a gépet és ekkor csatlakoztatunk hozzá valamit.

·         LAN átviteli közegek, kábelek specifikációi, csatlakozók, szerszámok

Átviteli közeg lehet: üvegszál, réz, koax, levegő. Levegőben lehet: mikrohullámú, rádiós átvitel, infra, lázeres, műholdas.

Kábeles összeköttetésnél lehet:  Telefonkábel, koax, UTP(csavart érpárú, ezen belül lehet egyenes vagy fordított kötésű), üvegszálas kábel.

Csatlakozók:
-
RJ11 telefonkábel csatlakozója
-RJ45 UTP kábel csatlakozója
-Koax csatlakozó

Szerszámok:

-krimpelő fogó és drótvágó(a kábelek készítéséhez)
-kábel tesztelő
-csillagfejű/laposfejű csavarhúzó
-torx csavarhúzó(főleg laptopoknál, csillag alakú)
-vékonyfejű fogó és csipesz(kis alakatrészek megfogásához)
-antisztatikus csuklópánt és szőnyeg (a szerelésnél használható)
sűrített levegő és puha rongy (a tisztításhoz)
-kábelrögzítő kábelek, hogy rendezetten legyenek a kábelek a gépen belül és kívül

·         Tesztelés

Tesztelés során, megbizonyosodunk arról, hogy a szükséges funkiók működnek e. Különböző eszközeink vannak annak vizsgálatára, hogy a munkaállomás, illetve a hálózat működőképes e. A hálózat tesztelésére a Ping parancsot, és a traceroute-ot használhatjuk.

A kábelezés tesztelésére Kábelteszter nevű kütyüt lehet használni, mely a kábelek állapotát ellenőrzi (van e szakadás).

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Március / 2020 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 86628
Hónap: 1208
Nap: 51