Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7. tétel

2011.06.10

7. tétel:

 

Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány tucat számítógépes munkahely van. Feladata a számítógépek és perifériák megelőző karbantartása. Ismertesse karbantartás feladatait és módszereit! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

 

Hardver

Ellenőrizzük a kábelek, az alkatrészek és a perifériák állapotát. Tisztítsuk meg az alkatrészeket, hogy csökkentsük a túlmelegedés valószínűségét. Javítsunk meg vagy cseréljünk ki minden olyan alkatrészt, amely bármilyen jelét mutatja a helytelen használatnak vagy az elhasználódásnak.

 

Szoftver

Ellenőrizzük, hogy a telepített szoftver aktuális verziójú. Kövessük a vállalati irányelveket a biztonsági frissítések, az operációs rendszer frissítéseinek és a programok frissítésének telepítésekor. Számos szervezet nem engedi frissítések telepítését, amíg ezek átfogó tesztelése meg nem történik. Ezek a tesztek megerősítik azt, hogy a frissítés nem fog problémát okozni az operációs rendszer és a többi program működésében

 

Adatok biztonsági mentése

A biztonsági mentés a számítógép merevlemezén lévő adatokról készít másolatot, általában külön médiára, például CD-re, DVD-re vagy mágnesszalagra. A vállalatoknál rutinszerűen végeznek biztonsági mentést naponta, hetente és havonta.

Ha nem egyértelmű, hogy készült-e biztonsági mentés, ne kíséreljen meg semmilyen hibaelhárítási tevékenységet addig, amíg erről az ügyféllel nem egyeztetett. Az alább felsoroltakat egyeztessük az ügyféllel, a biztonsági mentésekkel kapcsolatban:

Az utolsó biztonsági mentés időpontja

A biztonsági mentés tartalma

A biztonsági mentés adatainak sértetlensége

A biztonsági mentést tartalmazó adathordozók elérhetősége az adatok visszaállításához

 

 

Közismert dolog a töredezettség és töredezettségmentesítés fogalma. Ez már azóta létezik, amióta a számítógépekben merevlemez található. A FAT32 és az NTFS fájlrendszer a fájlokat úgynevezett lemezfoglalási egységekben tárolja. Ha egy fájl mérete meghaladja ennek a méretét, akkor a fájlrendszer egy következő egységbe kezdi tölteni az adatokat. Ha azonban ezek egymástól távolra kerülnek, akkor olvasáskor nagy késleltetés, zaj keletkezik, ugyanis a merevlemeznek az író-olvasó fejét megfelelő pozícióba kell helyeznie. Röviden összefoglalva a töredezett fájlok a Windows és az egyéb programok betöltésének lassulásához vezet, sőt, akár még a merevlemez élettartamának megrövidülését is okozhatják.

 

lemezellenőrzés (scandisk)

A lemez felületének állapotát ellenőrizhetjük ezzel a szolgáltatással. A meghajtó kiválasztása után dönthetünk, hogy csak a lemez tartalmának ellenőrzését végezzük el, vagy a lemez felületének ellenőrzését is. Hiba esetén megpróbálhatjuk a hibát kijavítani a programmal. Teljes ellenőrzés esetén további beállításokat végezhetünk el. A lemezellenőrzés állapotát itt is egy folyamatjelzővel követhetjük nyomon a lemez állapotáról.

 

A számítógép szinte minden része vonzza a port, és nemcsak kívül, de belül is porosodik, ami

rontja az egyes elektronikai alkatrészek hőleadását, és ez működési bizonytalanságokat is okozhat.

 

Ha a billentyűzet piszkos, az eleinte csupán kellemetlen látvány, ám ha a billentyűk leütése idővel bizonytalanná válik, ez már akadályozza a munkánkat. A gombok megszorulhatnak a fészkükben, és nem adnak az érintkező fóliáknak, pontosabban a lágy gumilapok nyomócsapjainak kellő nyomást, így azok el sem érik a fóliák kontaktusait. A hiba elhárítsa nem bonyolult, ám ehhez szét kell szerelni a billentyűzet burkolatát.
Ha hanyatt fordítjuk a billentyűzetet, hozzáférhetővé válnak a fedél két felét összefogó csavarok. Kihajtásukat és a hátlap leemelését követően elérjük a érintkezőket tartalmazó lágy fóliák. A fedeleket egymásba pattintható szemek is rögzítik, ezeket egymás után célszerű erős acéllappal kipattintani az ellendarab fészkéből. Az így szabaddá váló érintkező fóliákat a fenéklappal együtt emeljük le a gumilapról, majd azt is emeljük le a billentyűkről. Ezeket egyenként emeljük ki a fészkükből, és alkoholos textíliával tisztítsuk meg. Az alkoholos fültampon jól használható az ilyen műveletekhez. Tisztító folyadékként használhatunk speciálisan e célra készült szert is.
A billentyűket alaposan tisztítsuk meg a kezünkről rátapadt makacs szennyeződésektől és a rárakódott portól. Ezt a műveletet a fedél fészkek belső felületén is végezzük el. A kevésbé elkoszolódott billentyűket kiemelésük nélkül is megtisztíthatjuk, ha a fedelet oldalra fordítjuk, és a billentyűket alulról ujjunkkal kissé kinyomva megtartjuk, ám az alsó részükhöz és a fészkeikhez nem férhetünk hozzá, és a piszok ott marad. A billentyű ház felső részét és annak kis mélyedéseit is töröljük tisztára, majd kiemelt billentyűk visszahelyezése után és a fóliák pontos helyére illesztését követően újból összeszerelhetjük a billentyűzetet. A műveletet a helyező csapok megkönnyítik. Ezt követően a burkolat patent csapjait nyomjuk egymásba, majd a rögzítőcsavarok visszahajtását követően a billentyűzetet a gépre csatlakoztatva győződjünk meg minden billentyű könnyű és biztos működéséről.
Következhet magának a számítógép belsejének a kitakarítása. Ezt a hálózati- és egyéb csatlakozó kábelek kihúzása után a ház lemezburkolatának az eltávolításával kezdjük. Háztípustól függően csak néhány lemezcsavar rögzíti az oldalfalat a vázhoz, illetve a homloklap hornyaiba.
A váz nagyobb nyílásain benyúlva előbb porszívóval szívjuk ki a laza porréteget. Ehhez a porszívó keskeny szívócsonkját használjuk, a vastagabb porréteg fellazítását pedig egy hosszúszőrű keskeny ecsettel végezzük el, és így szívás közben portalanítsuk a váz belsejét. Vigyázzunk, hogy az elektronikai alkatrészeket ne üssük meg, a szívócsővel ne is érintsük.
Ezt követően azokat a kártyákat vegyük sorra, amelyeknek egyes alkatrészeit a túlzott felmelegedéstől hűtőbordák védik, vagy felületük maga szolgál hűtőfelületként. A felületükre rakodó porréteg ugyanis jelentősen csökkenti a hőleadásukat. Előbb porszívóval fúvassuk le róluk és a panelről is a laza porréteget, majd az ecset szőrével igyekezzünk eltávolítani a felületükre szívósabban lerakódott szennyeződést, és ezt porszívóval azonnal távolítsunk is el. E művelethez esetenként a különféle kártyákat célszerű ki is emelni a foglalatukból, mert így könnyebben és alaposabban lehet a nehezebben hozzáférhető helyeket megtisztítani, illetve a foglaltok érintkezőit kontakt spray-vel befújni. A hűtőbordákat a portalanítás után még alaposabban, teljes felületükön alkoholos tamponnal áttörölve istisztítsuk meg.
A processzorok működés közben erősen felmelegednek, hűtésük intenzitását ezért nemcsak a hűtőbordák, hanem a föléjük szerelt ventillátorok is fokozzák. A műanyag ventillátorkerék szárnyaira azonban idővel olyan vastagon és tömören rakódik fel a por, hogy az nemcsak a hűtés hatásfokát rontja jelentősen, hanem a ventillátor működését is egyre zajosabbá teszi. Erre az egyre erősebb surrogó hangból lehet következtetni. A lerakódásokat nemcsak a lapátokról, hanem a ventilátorházról is teljesen el kell távolítani. Ha erre mód van, akkor a ventillátoregységet szereljük le, és előbb kosár belsejéből, majd a lapátok felületéről, végül pedig a védőkosár külsejéről is ecsettel, alkoholos ronggyal, nyeles tamponnal távolítsuk el a szennyeződéseket.
A hűtőborda felületeit is alaposan takarítsuk le. Ehhez vékony falapra húzott alkoholos textília használható.
A kiemelt kártyák alkatrészeiről is óvatosan, az ecset szőrzetével seperjük le, szívassuk fel a port, és a forrasztási oldalon is végezzük el ezt a műveletet. Ha a ventilátor a tisztítást követően is nagyon hangosan működik, akkor ennek oka lehet a csapágy kiszáradása is, amit kevés WD 40- kenő és tisztító folyadék befúvásával lehet jelentősen csökkenteni. Ha ez nem segít, mert a csapágy már erősen kopott, akkor célszerűbb helyére új ventilátor egységet szerelni.
A tápegység ventillátora ugyancsak hamar elszennyeződhet, zajossá válhat, hiszen a por ellen semmi nem védi. A ventilátor tisztítása után a kenéséhez most is WD 40 használható. A felesleges kenőanyagot természetesen töröljük le a környezetéről, mert ez a port gyorsan megköti. Ecsettel tisztítsuk meg a transzformátor elérhető részeit is.
Miután a takarítással végeztünk, minden kártyát és egyéb szerelvényt tegyünk a helyére, a kábeleket csatlakoztassuk a helyére, és ellenőrzés után kapcsoljuk be a számítógépet. Nem árt azonban a készüléket olyan helyre telepíteni, ahol jobban védett a portól, és a háza mindig legyen a burkolattal lezárva. Ne kerüljön a padló közelébe, mert innen aránytalanul több por kerül a belsejébe. Az ilyen alapos takarításra pedig évente legalább egyszer szánjunk néhány órát, amivel biztosíthatjuk hűtőrendszerének ideális hatékonyságát

 

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Március / 2020 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 81486
Hónap: 2993
Nap: 100