Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


16. tétel

2011.06.10

16.      Cégénél tervszerű szoftver karbantartási szabályzatot akarnak létrehozni. Feladata, hogy készítse el ezt a szabályzatot, sorolja fel benne az egyes tevékenységeket, röviden mutassa be őket és tegyen javaslatot elvégzésük gyakoriságára. Gondoskodjon a karbantartási elvégzésének automatizálásáról! Mutatassa be egy ütemezett lemez karbantartási feladat létrehozását!


Lemezkarbantartó programok

A Winchesteren megsérülhetnek adataink, ezek kijavítására, karbantartására szolgálnak a lemezkarbantartó programok. Rengeteg karbantartó program van, de mind arra törekszik, hogy megszűntesse és kijavítsa az állományok töredezettségét.

 

Hiba ellenőrzés

Számítógépünket legegyszerűbben a ”SCANDISK” programmal ellenőrizhetjük le, eme program megkeresi (és ki is javítja) a winchesteren lévő szektorhibákat. A program már 1995 óta benne van a Windows operációs rendszerekbe, szóval a beszerzése/elérése nem nehéz, illetve nem kerül plusz költségbe.

Az Windows XP Scandisk képernyőképe működés közben.

 

Töredezettség-mentesítés

A fájlok használata során kisebb-nagyobb üres helyek képződnek a winchesteren, ahogy egy fájlt törlünk vagy a helyére kisebbet másolunk, írunk, satöbbi. Az is előfordulhat, hogy egy fájlt több részletben tárol a winchesteren a rendszer, mert nem férne el máshogy. Ezeket a "lyukakat" szüntethetjük meg a töredezettség-mentesítéssel, ami tulajdonképpen szépen egymás mellé teszi az adatokat, hogy ne legyenek ”lyukak”, illetve a több részletbe tört file-okat is megpróbálja úgy elhelyezni, hogy a fájlok darabjai egymás mellé kerüljenek. Ha nagyon töredezett a winchester, akkor az a fájlmegnyitás, fájlírás műveleteket lassíthatja. Hossza a töredezettség mértékétől függ.

Ha elindítunk egy töredezettség-mentesítő programot, akkor az kiír egy becsült időt, hogy meddig fog tartani maga a töredezettség-mentesítés. Nem percekig tart, a töredezettség mértékétől függ, ami akár lehet több óra is. Nagyon fontos, hogy ne fusson a háttérben semmilyen más program, ami használja a winchestert, mert akkor a töredezettség-mentesítőnek időnként újra kell indulnia, és így a folyamat sokkal tovább fog tartani, mint ahogy azt eredetileg terveznénk. Ezeket a programokat célszerű kikapcsolni. Még az sem árt, ha ez idő alatt nem csatlakozunk az Internetre. A Windowsba integrált alap töredezettség-mentesítő programot úgy tudjuk elindítani, hogy: Sajátgép> Kiválasztjuk a kívánt meghajtót> Jobbegér gomb> Tulajdonságok> Eszközök fül> Töredezettség-mentesítés.

 

 

Biztonsági mentés

A biztonsági mentés kritikusan fontos dolog mind az üzemeltetők, mind a felhasználók számára. Hiszen ki nem szeretné megvédeni adatait például a hardver meghibásodás okozta véletlen adatvesztéstől? A Windows tartalmaz egy grafikus felületű mentő- és visszaállító programot, amelyet a legegyszerűbben az „NTbackup” paranccsal indíthatunk a Start Menü> Futtatás menüpontból. A fájlról készült biztonsági másolat egy olyan másolat, amely más helyen tárolódik, mint az eredeti fájl. Egy fájlról több biztonsági másolatot is készíthet, ha a fájl változását kívánja nyomon követni. A fájlok biztonsági mentésével kiküszöbölhető, hogy a fájlok véglegesen eltűnjenek vagy módosuljanak egy véletlen törlés, vagy vírus jellegű támadás, esetleg hardver vagy szoftverhiba következtében. Ha a fentiek közül valamelyik bekövetkezik, a fájlok biztonsági másolataiból könnyedén visszaállíthatók a fájlok.

 

A biztonsági másolat az összes kijelölt fájlt átmásolja, de nem jelöli meg a fájlokat, hogy biztonsági mentés készült róluk (más szóval nem törli az archiválandó attribútumot). A másolás akkor hasznos, ha normál és növekményes biztonsági mentés között akar biztonsági mentést készíteni a fájlokról, mivel a másolás nem befolyásolja ezeket a biztonsági mentéseket. A napi biztonsági mentés az összes kijelölt, a napi biztonsági mentés napján módosított fájlt átmásolja.

Az NTBACKUP program

A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon (más szóval az archiválandó attribútumot nem törli). A különbségi biztonsági mentés során a rendszer az összes olyan fájlt átmásolja, amely a legutóbbi normál vagy növekményes biztonsági mentés óta keletkezett vagy módosult. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon. A normál és különbségi biztonsági mentés kombinációjának a használatakor a fájlok és mappák helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és a legutolsó különbségi biztonsági mentés. A növekményes biztonsági mentés csak a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági mentést. A biztonsági mentés végrehajtását a rendszer jelöli a fájlokon (más szóval törli az archiválandó attribútumot). A normál és a növekményes biztonsági mentés kombinációjának a használatakor az adatok helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és az összes növekményes biztonsági mentés. A normál biztonsági mentés az összes kijelölt fájlt átmásolja, és az összes fájlon jelöli a biztonsági mentés végrehajtását. Normál biztonsági mentés esetén az összes fájl helyreállításához mindössze a biztonsági mentés fájl vagy szalag legutolsó példánya szükséges. A legelső biztonságimásolat-készlet elkészítésekor általában normál biztonsági mentést kell végrehajtani.

 

Lemezkarbantartás szolgálat

A hosszú fájlnevek FAT kötetcímkén való tárolásának lehetővé tételéhez módosítani kellett a Windows fájlrendszerét. Ezek a módosítások a legtöbb létező lemezkarbantartó és optimalizáló program megfelelő működését akadályozzák. Működésüktől függően a lemezen található adatok védelmének érdekében a Windows leállíthatja a végrehajtásukat. Többfeladatos környezetben erre szükség is van annak érdekében, hogy megakadályozzuk a lemez több eszköz egyidejű futtatása miatt bekövetkező meghibásodását. Feltétlenül ajánlott a Windowshoz tervezett lemezkarbantartó szoftvereket beszerezni illetve frissíteni. A CCleaner mint program ezeket a karbantartási szolgáltatásokat mind elvégzi, ha feltelepítjük, de azért nézzük meg részletesebben a különböző részeket.

 

Képernyőkép a CCleaner nevű programból sikeres analízis után.

Telepítő fájlok törlése

Előfordulhat olyan eset, hogy a Windows telepítő csomagjainak futtatása közben valamilyen okból lefagy a telepítő, vagy csak egyszerűen megsérülnek a telepített állományok, a regisztrációs bejegyzések. Ezt a problémát tökéletesen orvosolni tudjuk az XP egyik eszközével, amely tisztára takarítja a registry megfelelő bejegyzéseit, és törli a beállításokat.

A Windows XP csomagjában található meg az Msizap.exe alkalmazás (más néven Windows Installer Clean Up Utility), amellyel törölni tudunk minden olyan konfigurációs beállítást, amelyet a Windows telepítője helyezett el a gépünkön. Ezek lehetnek alkönyvtárak, fájlok, registry kulcsok, registry bejegyzések, amelyekben a telepítő tárol beállítási adatokat. Ezzel az eszközzel a hibás telepítés maradványait törölhetjük, amelyek megakadályozták eddig, hogy helyesen telepítsük a szoftvert. Az Msizap törölni tud minden olyan telepítési adatot, amely a rendszer használatához szükséges, ezért csak utolsó esetben ajánlott a használata. Mielőtt alkalmaznánk, használjuk, a Programok telepítése és törlése eszközt, és ha az sem segít, akkor az Msizap-ot

 

Ideiglenes és naplófájlok törlése

Az ideiglenes fájlok a programok telepítése után megmaradt felesleges fájlok (jobbra). Ezeket a különféle alkalmazások helyezik el a számítógépünkön. Könnyen előfordul azonban, hogy az a bizonyos alkalmazás már rég nincs a gépünkön, ám a hozzá tartozó fájlok még mindig ott árválkodnak, és ott is maradnának az idők végezetéig, hacsak nem teszünk valamit ez ellen. Minden egyes felhasználói fióknak van egy külön mappája, amelyben az ideiglenesen letöltött fájlokat őrzi. Ha meg akarjuk keresni ezeket, menjünk a C:\Documents and Settings\Felhasználói neve\Local Settings\Temp mappába. Ebbe a legutolsó Temp mappában bújnak meg az ideiglenes fájlok, amelyek közül célzottan törölhetünk. További helyet takaríthatunk meg, ha időnként az Eseménynaplóban is rendet teremtünk, pontosabban töröljük ezt a naplófájlt. Az Eseménynaplóba rögzíti a rendszer a különböző eseményeket, így például azt, hogy egy felhasználó ki-vagy bejelentkezett, hogy elindult egy szolgáltatás, esetleg valamilyen fatális hiba történt. Az eseménynaplóhoz a Start> Beállítások> Vezérlőpult> Felügyeleti eszközök> Eseménynapló útvonalon érünk el. Válasszuk ki valamelyik naplófájlt, majd menjünk a Művelet menüpontra, és válasszuk a Tulajdonságokat. Itt beállíthatjuk a naplófájl maximális méretét (tehát itt is takarékoskodhatunk a hellyel), illetve az összes bejegyzést is törölhetjük.

Lomtár ürítése

Ez jól ismert Lomtár, a Windows szemetese. Ha valamit törlünk, az nem tűnik el örökre, és egészen addig a marad a szemetes kosárban, amíg be nem telik a Lomtár. Hogy szemetesünk mérete mekkora, az rajtunk múlik, hiszen ez a jellemző egyszerűen beállítható. Keressük meg az asztalon a Lomtár ikonját, kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd a megjelenő helyi menüben válasszuk a Tulajdonságok részt. Itt határozhatjuk meg a Lomtár maximális méretét az egyes meghajtók százalékában, a 10% az alapbeállítás. Ugyancsak ebben az ablakban állíthatjuk be azt, hogy a törölt fájlok ne is kerüljenek ebbe az átmeneti tárolóba, hanem azonnal semmisüljenek meg, de ezt a beállítást azért nem ajánljuk. Bár a százalékos érték megadásával kordában tarthatjuk a Lomtár méretét, mégsem árt néha magunktól is kiürítenünk azt (Lomtár> jobb egérgomb> Lomtár ürítése). Ha egy számítógépen több felhasználó is dolgozik, ne felejtsük el a beállításokat valamennyi felhasználói fiók Lomtárán megtenni.

 

A tulajdonságai ablaknál állíthatjuk be, mekkora legyen a szemetesünk

 

Böngészők karbantartása

Következzenek most az ideiglenes internetfájlok. Ha az Internet Explorerrel valamilyen weboldalt töltünk le, ideiglenesen elhelyezi a HTML és a képfájlokat a merevlemezen. Ezek mindaddig ott maradnak, amíg „le nem jár az idejük”, amit a weboldal üzemeltetője állított be számukra. A böngészők figyelemmel kísérik ezt, és csak akkor törlik a szóban forgó állományokat, amikor azok ideje már lejárt. Vannak olyan weboldalak is, amelyek bejelentkezési és egy sor egyéb információt helyeznek el a merevlemezünkön ezek az úgynevezett sütik vagy cookie-k, amelyek ugyancsak feleslegesen vannak tárolónkon.

Az Internet Explorer logója            

 

Ideiglenes állományok törlése

Ha meg akarunk szabadulni az ideiglenes letöltött internetfájloktól, akkor nyissuk meg az Internet Explorert, majd válasszuk az Eszközök menüpont alatti Internet beállításokat. Válasszuk az Általános fület, majd az ideiglenesen letöltött fájloknál választhatjuk a Cookie-k törlése és/vagy a Fájlok törlése menüpontot.

Itt található még a Beállítások gomb is, ha erre kattintunk az ideiglenes letöltött fájlok mappáján módosíthatunk vagy megtekinthetjük ezeket a fájlokat, célzottan törölhetünk közülük.

És végül egy igen hasznos funkció, megváltoztathatjuk az ideiglenes fájlok tárolására szolgáló mappa helyét. Ugyancsak ebben az ablakban egy nehéz döntés elé is kerülünk: választanunk kell a gyorsabb szörfözés és a nagyobb lemezterület között.

Testre szabhatjuk az ideiglenesen letöltött fájlok mappát.

 

Cookie-k, Letöltött programfájlok törlése

A cookie-k (más néven sütik) kisméretű szövegfájlok, amelyeket a weboldalak mentenek a számítógépre, hogy bennük különféle információkat tároljanak a felhasználóról és kedvelt beállításairól. Egyes web helyek a felhasználó nevét és jelszavát vagy más, személyes azonosításra alkalmas információkat tárolnak a sütikben. Ha egy cookie-t töröl, akkor előfordulhat, hogy a benne tárolt adatokat az adott webhely ismételt meglátogatásakor újra meg kell adni. Ha ismeri a törölni kívánt cookie-kat elhelyező webhely nevét, fájlonként törölheti a cookie-kat. Ellenkező esetben az összes cookie-t törölheti.

Adott cookie törlése

·         Kattintsunk az Internet Explorer Eszközök menüjének Internet beállításokra.

·         Az Általános lap Ideiglenesen letöltött fájlok csoportjában kattintsunk a Beállítások, majd a Fájlok megtekintése gombra.

·         Jelöljük ki a törölni kívánt fájlokat (sütiket).

·         Kattintsunk a Fájl menü Törlés parancsára.

 

Az összes cookie törlése

·         Kattintson az Internet Explorer Eszközök menüjének Internet beállítások parancsára.

·         Az Általános lapon kattintson a Cookie-k törlése gombra.

Cookie-k törlése az Internet Explorer-Ben          

Előzmények törlése

Függetlenül attól, hogy töröljük-e a weblapok előzményeit vagy a cookie-kat, be kell zárnunk az Internet Explorer böngészőt, hogy törlődjenek azok a cookie-k is, amelyek az aktuális böngészési munkamenet révén még a memóriában vannak. Ez különösen fontos nyilvános számítógép használata esetén. A böngészési előzmény törlésével nem törlődik a kedvencek listája és azok a hírcsatornáink sem, amelyekre feliratkoztunk. Az előzmények törlése hosszabb ideig is eltarthat, ha sok fájlt és előzményt kell törölni. Használhatjuk az Internet Explorer program „InPrivate” böngészés funkcióját, ha azt szeretnénk, hogy ne maradjanak böngészési előzmények. Az Internet Explorer első telepítése óta megváltoztatott valamennyi beállítást törölhetjük, beleértve a böngészési előzményeket is.

 

Ütemezett feladatok

A Windows rendszereszközei között találhatunk egy nagyon jó kis programocskát (Ütemezett Feladatok), amellyel az általunk előre megadott idõben alkalmazásokat indíthatunk el számítógépünkön. Ha például létrehozunk egy parancsfájlt, amely frissítéseket telepít a számítógépre, a parancsfájl futtatását esti időpontra ütemezhetjük, amikor nem dolgozunk a számítógépen. Az ütemezett feladatokat a Start Menü> Vezérlőpult> Ütemezett feladatok menüpontból érhetjük el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ütemezett feladatok varázslója

Működése

A Windows XP-ben egyszerűen ütemezhetünk egyes feladatokat, például a rendszeres vírusellenőrzést, töredezettség-mentesítés, adatmentést, stb. Működése során a kiválasztott program előre beállított időben le fog futni és végre fog hajtódni

Új feladatot az Ütemezett feladat hozzáadása pontra kattintva definiálhatunk, mégpedig egy varázsló áldásos közreműködésével (fent).

Új feladat hozzáadása

 

Beállítása

Ütemezett feladat létrehozásakor meg kell adnunk egy felhasználónevet és egy jelszót az Ütemezett feladat hozzáadása varázslóban.

Az ütemezett feladat futtatásakor az ütemezett program úgy fut le, mintha azt mi indítottuk el volna a saját biztonsági környezetében.

Elindítani a fentebb leírtakkal tudjuk. Ellenőrizzük, hogy a számítógép dátuma és ideje pontos-e, mivel a Feladatütemező az ütemezett feladatokat ezen adatok alapján futtatja.

 

 

 

 

Ha speciális beállításokat akarunk megadni, akkor a varázsló utolsó lapján jelöljük be (jobbra)

 

 

 

Ø  A Speciális beállításokban megadhatjuk, hogy:

Ø  Engedélyezzük a feladatot vagy sem

Ø  Kiknél induljon el a feladat

Ø  Megjegyzéseket fűzhetünk hozzá

Ø  Milyen gyakran fusson le

Ø  Hányszor fusson le

Ø  Mennyi üresjárati idő után induljon el

Ø  A feladat mennyi idő után álljon le

 

A feledtütemező speciális beállításai