Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


15. tétel

2011.06.10

15. Tétel

Cégénél belső intranet kiépítését tervezik. Feladata, hogy ismertesse a döntéshozók számára a különböző megvalósítható szolgáltatásokat, azok előnyeit és hátrányait elemezve. Térjen ki a http, ftp és e-mail szolgáltatások szoftverigényeire, költségeire! Felmerült még az internetkapcsolat teljesítménynövelésének igénye is. Adjon javaslatot egy konkrét proxy szerver alkalmazására, indokolja meg használatának előnyeit, és mutassa be online támogató oldalát

 

Intranet és extranet

Az intranetet, röviden belső hálózatnak nevezik. Olyan számítógép-hálózat, amely a külvilág (az internet) felé zárt vagy csak egy átjárón keresztül kapcsolódik rá. Ez az átjáró mindig tűzfallal védett kell, hogy legyen, ez adja meg az intranetnek a védettséget, a biztonságot. Egyik legnagyobb előnye, hogy egységes szoftverfelületet kínál kliens oldalon.

A helyi intranet kiépítésére szükségünk lesz http, ftp és e-mail szolgáltatásokra.

 

Az extranet ezzel szemben kibővült intranetet jelent, vagyis magán hálózatait köti össze az interneten.

 

A http protokoll működése

HTTP protokoll célja a távoli szerveren, kiszolgálón elhelyezkedő weboldal letöltése a helyi számítógépre. Eközben a következő folyamatok játszódnak le:

1.      A beírt cím alapján a böngésző megállapítja a beírt webszerver nevét. Ha nevet írunk be és nem IP címet, akkor a név szerverek segítségével lekérdezi a gép IP címét.

2.      A böngésző egy TCP/IP kapcsolatot hoz létre.

3.      A létrejött kapcsolaton a böngésző átküld egy http kérést

4.      A szerver egy http választ, amely ha nincs hiba, akkor a lekért oldalt tartalmazza. Ennek a végén a HTTP 1.0-s verziója lebontja a TCP/IP kapcsolatot, ezzel jelezve az állomány végét.

5.      Az oldal többnyire HTML formátumú weboldalt jelent. Ha ez további hivatkozásokat tartalmaz (képek, animációk, stb), akkor azokat a böngésző egyesével letölti az előző pontok alapján.

 

A HTTP 1.0 verzióban a kliens 3 kérést küldhet a szervernek:

         1.      HEAD

-        A HEAD parancs arra kéri a szervert, hogy a megnevezett dokumentum fejlécét küldje vissza.

         2.      GET

-        A GET parancs arra kéri a szervert, hogy a megnevezett dokumentumot keresse meg és küldje vissza. A szerver visszaküldi a HEAD-nél is visszaadott fejlécet, és ezt követi a dokumentum. A GET parancs arra is használható, hogy információkat küldjön vissza a szerver számára, azonban erre a feladatra elsősorban a POST parancs szolgál.

         3.      POST

-        A POST parancs arra szolgál, hogy adatokat küldjünk vele  a klienstől a szervernek. Leggyakrabban a HTML formok használják ezt a metódust az adatok elküldésére.

 

A szerver válaszai:

         1.      Hibakód: 200

                   Üzenet: OK

                   Minden rendben, a választ test része tartalmazza a dokumentumot.

         2.      Hibakód: 302    

                   Üzenet: Redirect

                   A szerver átirányítja a klienst egy másik oldalra.

         3.      Hibakód: 403

                   Üzenet: Access denied

                   A szerver jogosultsági okból megtagadja a dokumentum letöltését.

         4.      Hibakód: 404

                   Üzenet: Not found

                   A dokumentum nem található.

         5.      Hibakód: 500

                   Üzenet: Server error

                   A szervernek problémája van a kérés kiszolgálásával.

 

A HTTP nyelv egységesen ugyan olyan, függetlenül attól, hogy Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari, vagy más egyéb böngészőt használunk.  Mozilla Firefoxot tudom ajánlani mindenkinek, gyors, megbízható és tényleg jó.

http://www.mozilla-europe.org/hu/firefox

 

 

Az e-mail szolgáltatás protokolljai

 

Az intraneten belül történő levelezéshez különböző e-mail szolgáltatásokat is igénybe kell vennünk, melyek az SMTP a POP és esetleg az IMAP protokollokat használják. Ezek közül a POP a legnépszerűbb levelező protokoll. A POP szerver lehetővé teszi a POP ügyfél számára a másik email szerveren érkezett email letöltést. Az ügyfelek egyaránt letölthetik az összes üzenetet vagy csak az olvasatlan üzeneteket. Ha a kliens gépen nem érhetőek el az e-mailjeink akkor szükségünk egy saját domain , ami lehetővé teszi azt hogy egy szervergép eléréséhez ne egy a szerver által választott domainnel elérhetjük ehhez bekell állítanunk egy statikus IP címet. A .hu-s és .com-os végződésű domain neveknél évi 2-3000FT-al számolhatunk de ha ingyen szeretnénk megoldani a problémát akkor elég a www.dyndns.com. A korábban böngészőként ajnlottam a Mozilla Firefoxot, ehhez a Mozilla Tunderbird nevű levelezőprogramot használnám. Amiért elsőként megtetszett a Mozilla Thunderbird, mert nyílt forráskódú és szabadon hozzáférhető bárki számára. Nincs operációs rendszerhez kötve, bárki letöltheti, számos kiegészítők érhetőek el hozzá le és egy hatalmas közösség használja és fejleszti.

Itt lehet hozzájutni http://letoltes.prim.hu/letoltes/program/58701/

 

 

Az FTP protokoll működése

 

Továbbá a fájlok le és feltöltésére szükségünk lesz az FTP protokollra. Az FTP lehetővé teszi a különböző operációs rendszerű gépek között is az információcserét. Az FTP segítségével a távoli gazdagépen a könyvtárak azonosítása, a tartalmuk listázása, a könyvtárak váltása, létrehozása, illetve letörlése is megoldott. Használatával érvényes azonosító és jelszó birtokában egy távoli gépre bejelentkezhetünk, és így bizonyos állományokhoz hozzáférhetünk. A publikus, bármely személy számára hozzáférhetõ gazdagépekre az anoním FTP használatával is bejelentkezhetünk. A szolgáltatást ilyenkor általában az anonymous bejelentkezési névvel vehetjük igénybe, ekkor a kiszolgáló gép szabadon elérhetõ állományai között tallózhatunk. Általánosan igaz, hogy minden egyes felhasználó csak a jogai által engedélyezett állományokhoz férhet hozzá.

Ezenfelül kell egy szoftver is, ami FTP-t tud alkalmazni, ez nem más mint a Total Commander:

A szoftver segítségével 2 ablakkal rendelkezik, így gyorsan fáljokat lehet
másolni és átrakni az egyik ablakból a másikba.
A beápített keresõ jobban és gyorsabban mûködik, ami be van építve a Windows
rendszerbe. Ráadásul a programba található
egy ki- és becsomagoló és így a WinZip használatát feleslegessé teszi.

További jellemzõi:
- beépített FTP-kliens
- multi-átnevezési eszköz
- shareware
- kibõvíthetõ plug-inkkel
- fáljokat összehasonlítani
- mappákat szinkronizálni

http://szoftver.hwsw.hu/index.php?main_page=product_info&products_id=113

 

A különféle szoftverek licensz nyilvántartásokhoz az auditpro-t ajánlom.

http://www.auditpro.biz/hu/product-hu

 

 

Proxy szerver:

Számítógép-hálózatokban proxynak, helyesebben proxy szervernek nevezzük az olyan szervert (számítógép vagy szerveralkalmazás), ami a kliensek kéréseit köztes elemként más szerverekhez továbbítja. A kliens csatlakozik a proxyhoz, valamilyen szolgáltatást (fájlt, csatlakozást, weboldalt vagy más erőforrást) igényel, ami egy másik szerveren található.

A proxyk biztonsági szerepet is játszhatnak (pl. tűzfalak), de gyakran a cél lévő alkalmazottak HTTP proxy-n át érhetik el az csupán az ellenőrizhetőség és naplózhatóság (pl. egy cégnél Internetet, így tevékenységeiket ellenőrizni és megfigyelni lehet). Az internetkapcsolat telejsítményének növelése érdekében célszerű a naponta nézett weboldalak tartalmát cache-elni (lokálisan tárolni) egy bizonyos ideig. A lokális másolat gyorsabban elérhető, mintha ugyanazt a dokumentumot mindig az eredeti helyéről kérnénk le. A proxy egyszerűbb hozzáférési szabályok kezelésére is alkalmas. Le lehet tiltani konkrét címeket, fájltipusokat, stb. De tudni kell hogy teljes körű szűrést csak speciális tartalomszűrő rendszerek alkalmazásásval érhető el.

 

Squid proxy szerver: A Squid nagyteljesítményű, skálázható web proxy cache szerver. Alkalmas HTTPS, HTTP, FTP protokollok kezelésére. Képes más programokkal való együttműködésre, így a rendszer funkcionalitása további modulokkal bővíthető.

A Squid proxy szervernek két alapvető üzemmódja van:

-Http gyorsító (http accelerator): ilyenkor a proxy több klienstől egy szerver felé irányuló kapcsolatokat vár, webszerverek elé szokták tenni.

-Http cache: általában belső hálózaton van, és a LAN gépeinek web forgalmát gyorsítja.

Mivel ingyenes ezért jelentős megtakarítással jár.

Letöltés innen:  http://www.squid-cache.org/Download/

 

MS proxy szerver: A Microsoft Proxy Server révén egyszerűen, biztonságosan és gazdaságosan biztosíthatjuk a nagy teljesítményű Internet hozzáférést szervezetünk minden számítógépéről.

         - Elosztott gyorsítótár

Az elosztott gyorsítótár segítségével lehetőségünk van az Internetről letöltött weblapok több Proxy kiszolgálón való elosztására. Ezzel megnövelhető a teljesítmény, valamint egy számítógép hibája esetén a többi átveheti annak funkcióját. Az elosztott gyorsítótár Proxy tömbök és láncok formájában, vagy a kettő kombinációjaként valósítható meg.

- Dinamikus csomagszűrés

A Proxy Server mind a kimenő, mind a bejövő csomagok szűrését támogatja. Egyedülálló módon a Proxy Server dinamikus állapítja meg, hogy mely csomagok engedhetők át. Különálló szűrők akadályozzák meg, hogy a Proxy kiszolgálón a megadottaktól eltérő csomagok áthaladjanak.   

- Figyelmeztetések és naplózás

A rendszerben történt események (például eldobott csomagok vagy érvénytelen portra küldött csomagok) a Windows NT eseménynaplóján túl fájlban vagy ODBC adatbázisban is rögzíthetők.

         - SOCKS 4.3A támogatás

nem Windows alapú számítógépeink is igénybe vehetik a Proxy Server szolgáltatásait.

-         Virtual bundling

melynek segítségével a Proxy kiszolgálót kiegészítő modulokkal pl. víruskereső) bővíthetjük.

 

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Március / 2020 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 98573
Hónap: 1048
Nap: 28