Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


14. tétel

2011.06.10

MS Office 2007

 

 

-Az Office Basic 2007 programcsomag tetszetős dokumentumok és táblázatok készítéséhez, illetve e-mailek, naptárak és névjegyek kezeléséhez szükséges eszközökkel látja a kisvállalkozásokat és otthoni felhasználókat.

A Microsoft Office 2007 programcsomag telepítése és aktiválása közben az utasítások és tudnivalók automatikusan megjelennek, illetve elérhetők. Előfordulhat azonban, hogy ezeket az információkat a későbbiekben meg szeretné tekinteni, vagy a szokásos telepítés közben meg nem jelenített információra van szüksége. Ezen az oldalon a telepítési utasításokat és egyéb tudnivalókat bármikor megtekintheti.

 

-Telepítési információk: Microsoft Office Access 2007, Excel 2007, InfoPath 2007, OneNote 2007, Outlook 2007, PowerPoint 2007, Project 2007, Publisher 2007, Visio 2007, Word 2007

 

HibajavításA Microsoft elérhetővé tette következő generációs irodai programcsomagjához, az Office 2007 Beta 2-es kiadásához való technikai frissítést. A TR-csomag - mely valószínűleg az utolsó publikus frissítés lesz a jövő év elején megjelenő végleges változatig - a már meglévő Office 2007 Beta 2 telepítésre kell installálni. A frissítéssel némileg megújult kezelőfelületet és számos hibajavítást, illetve Vista-optimalizációt kapunk.

Az Office 2007 Beta 2 build 4407.1005 újdonságainak listája a teljesség igénye nélkül a következő:

 • a szalag-eszköztár kényelmesebben minimalizálható és állítható vissza
 • a bal felső sarkot érintő vizuális változtatások (főként a Vista Aero felületéhez igazítva)
 • a bal felső sarokban helyet foglaló Office-gombra való duplakattintás immár bezárja az ablakot
 • ezüst színséma
 • újratervezett "Home" lap a PowerPoint eszköztárán
 • frissített, szebb alapértelmezett stílusok (képek, táblázatok, grafikonok, fej- és láblécek, stb.)
 • új gyorsformázó menü
 • új Office-ikonok
 • az Office-menü használhatóságának javítása
 • a Send (küldés) gomb áthelyezése a levélszerkesztő mezőkhöz az Outlook-ban
 • több mint 1000 kisebb változás a szalag-eszköztárakon
 • teljesítménybeli és a stabilitást érintő fejlesztések

Automatikus frissítések:

Automatikus frissítés beállítása: Ha a Stílusok és formázás nincs megnyitva, kattintsunk a Stílusok és formázás gombra a Formázás eszköztárra.

 1. Kattintsunk jobb gombbal arra a stílusra, amit automatikusan szeretnénk frissíteni.
 2. Kattintsunk a Módosítás parancsra.
 3. Jelöljük be az Automatikus frissítés jelölőnégyzetet.

Ezután a Word automatikusan minden alkalommal módosítani fogja a kijelölt stílust, amikor e stílus alkalmazásával, kézzel formázunk egy bekezdést.

Megjegyzések

·         Ez a beállítás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, használata csak gyakorlott felhasználóknak ajánlott.

·         A fent leírt beállítás csak bekezdés stílusokra

 (bekezdésstílus: Betű- és bekezdésformátumok tetszőleges kombinációja, amelyhez stílusnevet rendelünk. A kijelölt bekezdésekre egyetlen lépésben alkalmazhatjuk a stílushoz tartozó valamennyi formázást.)

alkalmazható. A Normál stílusra

 (Normál stílus: A Normál sablonon (Normal.dot) alapuló dokumentumokban használt alapértelmezés szerinti bekezdésstílus.)

Ms office 2007 sp1: Áttekintés

 

Ms office 2007 sp2: ÁttekintésMs office 2007 sp3: Áttekintés

 

 

Open office.org

Az ingyenes, szabad és nyílt forrású irodai csomag.

 • automatikus frissítés és továbbfejlesztett kiterjesztés-támogatás
 • Vista támogatás
 • ODF 1.2 támogatás
 • Microsoft Office 2007 állományok olvasása
 • PDF megjelenítő
 • új Startcenter
 • közös használatú táblázatok
 • az eddigi 256 helyett 1024 oszlop kezelése a Calc-ban
 • új eszközök a rajzprogramban és a prezentációs szoftverben

 

 

A szabad szoftveres közösség számára a „nagy nap” 2000. október 13-án jött el, amikor a Sun OpenOffice.org néven szabaddá tette az irodai csomag forráskódját. Több, harmadik fél által készített, licencelt komponenst ki kellett venni, illetve szükség volt több átalakításra is, mielőtt megszülethetett volna az OpenOffice.org kiindulási forrása. Az OpenOffice.org körülbelül másfél év alatt érte el az első nagy mérföldkövet: az 1.0-s verzió 2002. május elsején jelent meg.

Az 1.0 óta megjelent az 1.0.1, az 1.0.2 és az 1.0.3-as változat is, amelyek főleg hibajavításokat tartalmaztak. Jelentősebb fejlődés 2003 őszén történt, amikor megjelent az OpenOffice.org 1.1-es kiadása. Ezt ismét hibajavító verziók követték, nagyjából 3 hónapos időközökkel jelent meg az 1.1.1, az 1.1.2, az 1.1.3, az 1.1.4 és végül a sorozat utolsó tagja, az 1.1.5.

2005. októberében megjelent a következő főverzió, az OpenOffice.org 2.0, amely közel két év fejlesztési eredményeit tartalmazza. A 2.0-s sorozatból is több kiadás jelent meg, melyek javításokat és kisebb-nagyobb újdonságokat hoztak. Eleinte 3 havonta jelent meg egy ilyen, hibajavításokat és új funkciókat is tartalmazó alverzió. Azonban ez túl gyors ütemnek bizonyult, az újdonságokat nem volt idő megjelenés előtt alaposan kitesztelni. Ezért a 2.2-es verzió után a fejlesztők áttértek a fél éves ciklusra, azaz pl. az OOo 2.3 fél évvel a 2.2 után jelent meg 2007 szeptemberében. Félidőben beiktattak egy kizárólag javításokat tartalmazó 2.2.1-es verziót. Azóta is ezt a menetrendet próbálják tartani, bár időnként több hetet is csúsznak a kiadások.

Az Open office fajtái:

Az OpenOffice.org fejlesztőinek az a része, akik nem a Sun alkalmazásában állnak, többnyire nem jó szemmel nézik a Sun által megkövetelt merev fejlesztési procedúrát, ami lassítja a kód bekerülését a forrásba, és elveszi a fejlesztők kedvét. Ezért született meg a Go-oo projekt. A Go-oo forrásába sokkal könnyebb kódot eljuttatni. A Linux-disztribúciók többsége ebből a kódbázisból építkezik, de ez képezi alapját többek közt a Novell saját OOo-változatának, és újabban a magyar FSF.hu-változatoknak is.

OpenOffice.org Novell Edition

A Novell által kiadott OpenOffice.org-változatok néhány funkcióval gazdagabbak, mint a Sun által kiadott változatok. A Novell elsősorban partnerei részére teszi elérhetővé ezt a változatot, de szabadon letölthető a Novell honlapjáról is.

FSF.hu OpenOffice.org

A szabad, magyarított OpenOffice.org-ot az FSF.hu Alapítvány gondozza. Azért van szükség saját, FSF.hu márkanév alatt megjelenő kiadásra, mert különféle okok miatt egyelőre nem minden forrást sikerült visszajuttatnunk az OpenOffice.org főágába. Az OpenOffice.org hivatalos forrásából épített magyar változatok egyes területeken gyengébb képességűek, mint az FSF.hu build. A legfontosabb különbség sokáig a helyesírás-ellenőrző motor volt, azonban az OpenOffice.org 2.0.2-től kezdve ez már része a hivatalos forrásnak is.

A legfrissebb linuxos, windowsos és maces változatok a Letöltés oldalról tölthetőek le. Természetesen a programok mellett lehetőség van a fordítás forrásának és a kiegészítéseknek a letöltésére is. A 3.0-s verziótól kezdve az FSF.hu OpenOffice.org is a Go-oo forrásán alapul, mint az OpenOffice.org Novell Edition.

OxygenOffice

Az OxygenOffice (korábbi nevén OpenOffice.org Premium) kezdetben annyiban tért el az FSF.hu OpenOffice.org-tól, hogy a telepítőkészletbe nagy mennyiségű ingyenes (többségében szabad szoftveres licencű) sablonokat, clipart képeket, betűkészleteket stb. helyezett el. Később az OxygenOffice is a Go-oo rendszert kezdte használni, többnyelvű lett, a kiegészítőket pedig kiterjesztésekbe csomagolta, amelyeket az OxygenOffice telepítője tartalmaz, de külön is telepíthetők bármilyen fajta OpenOffice.org-ra. Az OxygenOffice honlapja a SourceForge-on található: ooop.sourceforge.net.

StarOffice

Az OpenOffice.org termékkel a legszorosabb kapcsolatban a Sun StarOffice csomagja áll. Bár eredetileg a StarOffice forrásából született az OpenOffice.org, azóta fordult a helyzet. A StarOffice 6.1 megjelenése előtt a korábbi verziók az OpenOffice.org egyes, stabil fázisaiból indultak ki. A két, párhuzamosan karbantartott vonal többletmunkát és sok gondot jelentett a fejlesztőknek, ezért a StarOffice 6.1 illetve OpenOffice.org 1.1-es kiadása óta azonos forráskódból készül mindkét programcsomag. Különbséget a hozzáadott adatok, programok és szolgáltatások jelentenek. A StarOffice-hoz kereskedelmi helyesírás-ellenőrző, professzionális szintű kép- (clipart) és sablongyűjtemény jár, emellett a termék minőségbiztosítását a Sun végzi, míg az OpenOffice minőségbiztosítását a közösség tagjai végzik. Az Adabas D adatbázis-kezelő, a licencelt betűkészletek, a teljes dokumentáció és a hivatalos támogatás olyan hozzáadott értékek, amelyek révén a Sun jogosan számíthat sikerre a StarOffice csomaggal céges körökben. A StarOffice magyar változatával kapcsolatos információkért látogasson el a hivatalos magyar honlapra.

EuroOffice 2008

A Multiráció Kft. terméke, amely az OpenOffice.org 2.3.1-en alapul. Az alapcsomag ingyen letölthető, a korábbi termékváltozatokból ismert zárt kódú komponenseket külön megvehető kiterjesztések formájában bocsátja rendelkezésre a cég.

Telepítés után a szokásos regisztrációs varázsló fogad – persze nem kötelező regisztrálni példányunkat. A regisztráció egyébként nem jár semmilyen anyagi vagy egyéb következménnyel – tekintve, hogy szabad szoftverről van szó –, viszont hasznos a program fejlesztőinek. A regisztráció teljesen ingyenes, úgyhogy én kifejezetten tanácsolom annak használatát. Ennyi hozzájárulást megérdemelnek a készítők.

A program új automatikus frissítés és továbbfejlesztett kiterjesztés-támogatást kapott, így már nem kell külön figyelni a megjelenő új változatokat. Frissíthető maga a program is, valamint az összes kiegészítő, igaz ez utóbbiak a kiterjesztés-kezelő segítségével, mely az Eszközök menü almenüjéből érhető el. Ennek a modulnak haszna inkább csak MS Windows rendszereken van, a Linuxos felhasználók valószínűleg nem fognak vele találkozni.

OpenOffice.org 3.0
A kiterjesztés-kezelő

Érdemes részletesen kitérni a Firefoxból jól ismert kiegészítő-kezelőre, mely korlátozottabb képességű, mint böngészőbeli rokona. A kiegészítők frissítését ugyan megoldja, viszont nem lehet vele egyenesen az internetről beszerezni azokat, előbb mindenképpen le kell tölteni, majd külön telepíteni. A kiterjesztés-kezelő segítségével könnyebben telepíthetőek a programhoz készült kiegészítők, például a nyelvi támogatások, témák vagy ClipArt gyűjtemények, illetve akár a súgót is bővíthetjük. Már most is több mint száz kiterjesztés érhető el a programhoz, és valószínűleg hamarosan még sok közösségi modul készül, melyek segítségével számos funkcióval bővülhet a programcsomag. E bővítmények közül időről-időre bekerülnek a jobbak a programcsomagba – ezt a gyakorlatot érdemes lenne továbbvinni.

A program indítása után az indítóközpont fogad, s ez lesz társunk a későbbi munkánk során. Jól áttekinthető, egyszerűen használható eszköz az indítást követően leggyakrabban használt funkciókkal: például dokumentum-megnyitás, különböző új sablonok és dokumentumok létrehozása. Egyszerű, de nagyon hasznos újítás. Kicsit olyan érzésem van vele kapcsolatban, mint amikor valaki karnyújtásnyi távolságra teszi a kedvenc könyveit.

OpenOffice.org 3.0
Indítóközpont a leggyakrabban használt funkciókkal

Jó hír a Vistát használóknak, hogy a készítők ígérete szerint ez a verzió már futni fog Vistán is. Ezen kívül a 3-as változat hibátlanul működik Mac OS X-en, valamint teljesen beépül az Aqua interfészbe és az OS X-es látványvilágba.

Új dizájnt kapott a program, ami elsősorban a dokumentum- és programikonokra – Galaxy ikontéma –, valamint az indítóképernyőre vonatkozik. Ezeken kívül a nem használható ikonok megjelenése is megszépült.

 

OOoWriter.svgWriter Kinézetében, használatában, eszközeiben és funkcionalitásában a Microsoft Wordhöz hasonlatos szövegszerkesztő. Közvetlenül lehet vele PDF dokumentumokat készíteni, és tartalmaz egy WYSIWYG szerkesztőt honlapok létrehozásához. Fontos különbség, hogy a Writerben alapállapotban ki van kapcsolva az automatikus mentés.

  OOoCalc.svgCalc Táblázatkezelő program, aminek szolgáltatásai nagyjából megegyeznek a Microsoft Excel szolgáltatásaival. A Calc azonban rendelkezik néhány olyan funkcióval, ami a Microsoft Excelben nem található meg, például a felhasználó adatainak elrendezése alapján automatikusan sorozatokat tud készíteni grafikonok megjelenítéséhez. Továbbá a Calc képes a táblázatokból PDF dokumentumot készíteni. Azonban nagy hátránya, hogy a függvények csak angolul találhatóak meg benne.

  OOoImpress.svgImpress A Microsoft Powerpointhoz hasonló prezentációkészítő program. A prezentációkat tudja Adobe Flash formátumba exportálni, ezzel lehetővé téve, hogy bármilyen számítógépen, ahol telepítve van Flash Player, le lehessen vetíteni azokat. Szintén lehet vele PDF dokumentumot készíteni. Az Impress nagy hátránya, hogy kevés előre elkészített prezentációtervet tartalmaz, ugyanakkor kész sablonok letölthetők az internetről.[

  OOoBase.svgBase A Microsoft Access-hez hasonló adatbázis-kezelő rendszer. A Base lehetővé teszi adatbázisok létrehozását és módosítását, továbbá űrlapok és riportok készítését, hogy egyszerű felhasználói felületet nyújtson a végfelhasználóknak. Mint az Access, a Base is együttműködik különféle adatbázis-kezelőkkel, többek között az Access adatbázisokkal (JET), ODBC adatforrásokkal és a MySQL/PostgreSQL relációs adatbázis-kezelőkkel. A Base az OpenOffice.org 2.0-s változatában jelent meg.

  OOoDraw.svgDraw Egyszerű vektorgrafikus képszerkesztő program, hasonló a Microsoft Visiohoz. Tudásában hasonló a korábbi CorelDRAW verziókhoz. Különféle „kapcsolatokat” kezel az alakzatok között, amik többféle vonalstílussal jelenhetnek meg, így támogatja például folyamatábrák rajzolását. Hasonló funkciói vannak, mint a kiadványszerkesztő programoknak, mint például a Scribus vagy a Microsoft Publisher.

  OOoMath.svgMath Matematikai képletek készítésére és szerkesztésére szolgáló eszköz, hasonló a Microsoft Office-ban található Equation Editorhoz. A képletek beilleszthetők más OO.o dokumentumokba, például azokba, amik a Writerrel készültek. Többféle betűtípust támogat, és exportál PDF formátumba.

OLVASMÁNY:

Miért érdemes az OpenOffice 3-at használni?

Az OpenOffice 3 minden nehézség nélkül megnyitja a más irodai programcsomagokból származó állományokat, különböző konverterek nélkül képes megnyitni az Office 2007 által alapból favorizált, XML-alapú dokumentumokat, így a .docx, .xlsx vagy .pptx fájlokat is. A visszajelzések szerint az OpenOffice.org 3 képes olyan dokumentumokat is olvasni, amiket még az azokat készítő szoftvercsomag is használhatatlannak ítélt.

A legfrissebb verzió megjelenésével gyakorlatilag az összes létező platformon elérhetővé vált az alkalmazás, telepíthető MS Vista operációs rendszerre, valamint elkészült az Apple Mac OS X verzió is. A csomag tartalmaz olyan extra lehetőségeket, amelyeket egyes pénzért kínált konkurens termékek sem kínálnak, ilyen például a PDF dokumentumok készítése, amely biztosítja, hogy minden környezetben teljesen egyformán jelenjenek meg a dokumentumok. Emellett kiegészítők egyre bővülő köre áll rendelkezésre: helyesírás-ellenőrző eszközök, szótárak, térképek, sablonok, és különféle extra funkciók, amiket különböző helyi és nemzetközi fejlesztők biztosítanak. Az OpenOffice.org évente többször jelentet meg friss kiadást, így a felhasználók mindig a lehető leghamarabb megtapasztalhatják az új funkciók előnyeit.

Újdonságok az OpenOffice 3-ban

A szoftvercsomag telepítése jelentősen felgyorsult, a program új automatikus frissítés és továbbfejlesztett kiterjesztés-támogatást kapott, így nem kell külön figyelni a megjelenő új változatokat. A kiegészítő-kezelővel például a nyelvi támogatásokat, témákat vagy ClipArt gyűjteményeket lehet felrakni, illetve a súgót is bővíteni.

A legújabb verzió, az OpenOffice.org 3 a hétköznapi felhasználók számára is rengeteg hasznos újítást tartalmaz. Az előző verziókhoz képest módosult a kezelőfelület, szebbek, letisztultabbak lettek a felső menüsorban található ikonok. Említésre méltó újdonság az új indítóképernyő, amely megjeleníti a telepített alkalmazások indítóikonjait, itt ki lehet választani az éppen szükséges modult, vagy meg lehet nyitni egy dokumentumot. Talán kevésbé látványos, ám fontos változás, hogy az új verzió képes kihasználni az újabb hardverek, rendszerek által biztosított, tetszetősebb - például üveghez hasonló effekttel bíró - felületeket is.

A Writer szövegszerkesztőben a felhasználók különböző színnel megjelenített megjegyzéseket fűzhetnek a szövegekhez. További hasznos újítás a jobb alsó sarokban elhelyezett csúszka, amivel a zoomolás mértékét lehet kényelmesen állítgatni. Szimpatikus megoldás továbbá, hogy a szövegszerkesztő a hagyományos dokumentumok létrehozása mellett támogatja „wiki” dokumentumok elkészítését is. Leegyszerűsödött a nyelvi beállítás, egyazon dokumentumon belül akár bekezdésenként, ki lehet választani a szükséges nyelvi támogatást.

Megoldódott a korábbi verziók sokat emlegetett problémája: a Calc táblázatkezelőben a korábbi 256-hoz képest 1024-re emelkedett a maximálisan használható oszlopok száma. Egy másik újítás pedig lehetővé teszi, hogy a megosztott mappákban elhelyezett táblázatokat egyszerre többen is megnyithassák, és együtt dolgozhassanak a helyi hálózaton keresztül. A továbbfejlesztett, kontextus-függő súgó minden alkalmazásban kifogástalanul és átfogóan működik, egyszerűen és hatékonyan nyújt segítséget. 

Tiszta szoftver aggódás nélkül

Az OpenOffice.org 3 egyetlen csomagban tartalmaz minden irodai alkalmazást, nem kell azon aggódni, hogy milyen változatot érdemes letölteni, egyetlen telepítőprogram biztosítja az összes elem letöltését. Minden elterjedt platformon egyaránt alkalmazható, s mivel minden irodai dokumentumformátumot megnyit, megszűnnek a platform, vagy akár csak verzióváltás során megszokott aggodalmak is.

A szabad szoftver-licenc biztosítja a legális irodai szoftverhasználatot, aki ezt használja, elfelejtheti a szoftvercserével, vételezéssel, adminisztrálással járó adminisztratív aggodalmakat. A több tucat, vagy akár több ezer számítógépet működtető cégeknek, intézményeknek ez jelentős megkönnyebbülést, valamint jelentős megtakarítást jelent. Nincs szükség szoftver-auditálásra, nem kell évekig megtartani a számlákat, nem kell attól félni, hogy a licenszben egy félreolvasott apróság bírósági ügyhöz, eljáráshoz vezet.

Az OpenOffice.org 3 kódja nem rejteget digitális csapdákat a felhasználók számára, ki van zárva az adatkalózkodás, kémkedés veszélye, hiszen bárki a programok mélyére tekinthet, javasolhat változtatásokat vagy akár kijavíthat, kiegészíthet egyes részeket. A komoly károkkal fenyegető makrovírusok sem fenyegetik az OpenOffice.org 3 felhasználóit, hiszen ebben a környezetben gyakorlatilag nem képesek működni.

Az OpenOffice közösség 

Világszerte több, mint 5000 szakember, rajongó fejlesztő csatlakozott az OpenOffice.org fejlesztői közösségéhez, ők végzik el a szoftverek szükséges fejlesztését, fordítását, támogatását és hirdetését. Bárki jelezhet a lelkes és nagy tudású fejlesztőknek a felmerülő problémákról vagy kérhet fejlesztéseket, és láthatja a többi felhasználó és a fejlesztők válaszait. Ráadásul könnyen előfordulhat, hogy a közösségtől segítséget kérő felhasználó éppen magával a szoftver készítőjével vagy egyik fordítójával kerül kapcsolatba.

Az alkalmazások aktuális és jövőbeni állapotáról nyilvános wiki oldalon érhetők el a fejlesztők által közzétett információk, így a felhasználók egyszerűen el tudják dönteni, hogy mikor szeretnék igénybe venni és egyáltalán akarják-e az új verziókhoz kapcsolódó szolgáltatásokat élvezni. A közösség jóvoltából az OpenOffice 3 kapcsán nincs szükség a kereskedelmi szoftverek kiadásával járó marketing-felhajtásra, nincsenek féléves késések, csúszások, a hibajavítások pedig azonnal elérhetők mindenki számára. A kis- és nagyvállalati felhasználók is megtalálják számításaikat, hiszen az OpenOffice.org fejlesztéseit olyan nemzetközi informatikai vállalatok támogatják és alkalmazzák, mint a SUN Microsystems, IBM, Novell és a Red Hat.

Az OpenOffice.org fejlesztők számára évente egy alkalommal konferenciát szerveznek a közösség vezetői, a helyszínt a közösség tagjai maguk választják ki. A korábbi években Németország, Szlovénia, Franciaország, Spanyolország és legutóbb Kína adott otthont az eseménynek, a hazai programozók nagy örömére az idei szavazás alapján már biztosra vehető, hogy 2010-ben Budapesten lesz a találkozó. Bátran állíthatjuk tehát, hogy – legalábbis itt Magyarországon - 2010 az OpenOffice.org éve lesz.

 

 

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Március / 2020 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 101998
Hónap: 636
Nap: 19