Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


11. tétel

2011.06.10

11. Tétel

 

Mivel a munkaállomás az-az informatikai végpont, ahol az érdemi munka folyik, így célszerű azt jól megtervezett módon telepíteni, beállítani, karbantartani. A jó munkaállomás, az ahol a felhasználó a legtöbb idejét tölti, ezért ha az lassú, vagy körülményesen használható, az a munkájának a rovására megy.

A telepítés alkalmával csak olyan szoftvereket érdemes telepíteni, amelyek valóban használtara kerülnek, és a felhasználót segítik a munkavégzésében. Ezt érdemes nagyon megfontolni milyen alkalmazás kerüljön telepítésre, minden más fölösleges. Az alap rendszeren kívül nélkülözhetetlen a biztonsági beállítások helyes megléte és a víruskereső alkalmazás.

Az új rendszerszoftver kiválasztásánál első szempont a hardware-es támogatottság, valamint a hardware mérete. A nagyobb teljesítmény érdekében a kiszolgálóra csak az adatokat tároljuk, a felhasználói programokat a munkaállomásokra kell telepíteni.

Fontos a kezelhetőség, mivel ha a rendszer kezelése bonyolult, az nehezíti a munkát.

Tisztában kell lenni az operációs rendszerek által kínált lehetőségekkel, a rendszer kezelhetőségével, biztonsági lehetőségeivel, mivel ha szinte bármire joga van felhasználónak, abból könnyen probléma lehet, mert véletlenül akár olyan rendszerállományokat is eltávolíthat, aminek következtében a rendszer összeomolhat, a rendszerindítás nem következik be. Abban az esetben, ha a felhasználónak szinte semmi joga sincs (van olyan eset is, amikor maga a létrehozás és törlés is tiltva van) az megint csak bonyodalmakat okozhat, annak ellenére, hogy a rendszer teljesen stabil. Egy olyan rendszerre van szükségünk, aminek kezelés egyszerű, nem kíván nagy szaktudást, mégis biztonságos az esetleges belső és külső támadásokkal szemben.

 

Egy Windowsos rendszer sokkal jobban el van látva szoftverekkel, mint egy Linuxos, egyben költségesebb is.

 

Az Ubuntu sokkal stabilabb, mint a Windows, viszont kötöttebb is. Ez már az indításkor megfigyelhető, mivel csak jelszóval enged belépni, /beállítás függvénye/ míg Windows alatt van lehetőség jelszó nélkül is bejelentkezni a számítógépre.

 

A drivereket Windows Xp alatt külön kell feltelepíteni, valamint vannak olyanok is, amiket internetről kell leszedni, viszont Linuxban a hardverek nagy részéhez beépített driver van, természetesen vannak olyan hardverek, amik nem működnek, vagy csak nem teljes értékűek, mert a hardvergyártók általában nem adnak ki Linuxos drivert (ez alól kivétel pl. az ATI és az NVidia), és ezért a Linux közösség fejleszti őket.

 

Egyik döntő érv talán az, hogy Linux alatt nem szükséges vírusirtó használata, mivel vírusok alig léteznek rá, nem olyan sebezhető, mint az Xp, ahol szükséges egy vírusirtó és egy tűzfal.

 

Programok telepítése Windows Xp-n mindössze Tovább> Tovább> Befejezés. Ubuntu Linuxon egy központi program-tárolóból történik, ún. csomagkezelő segítségével. Egy tetszőleges program, függvénykönyvtár, stb telepítése: csomagkezelő indítása -> keresés a program nevére, vagy funkciójára -> kijelölés (egyszerre több csomag kijelölhető) -> telepítés indítása -> várakozás-> telepítés kész. A központi tároló  csak nyílt forrású programokat tartalmaz, ezért megbízható: nem tartalmaz kémprogramokat, vírusokat. A nem nyílt forrású programok telepítése és eltávolítása az Windowshoz hasonlóan működik.

 

A Frissítés picit egyszerűbb Linuxon, mert a csomagkezelő gondoskodik az operációs rendszer és a programok rendszeres automatikus frissítéséről. Xp-n automatikusan letölti az operációs rendszerhez megjelent javításokat. A telepített programok frissítése úgy zajlik mint a telepítése: újabb verziójú telepítő letöltése, majd telepítés.

Az Ubuntu másik előnye az, hogy aki hozzászokott a Windowsos programokhoz, sokat a Wine nevű program segítségével Ubuntu-n is futtathat, persze vannak olyan szoftverek, amik lassabban működnek, mint Xp-n

Testreszabhatóságból szintén az Ubuntu a jobb választás, mivel nyílt forráskódú, minden apró darabja végletekig konfigurálható; a részletesebb beállítási lehetőségek elérése szöveges konfigurációs fájlokon keresztül lehetséges, míg Xp alatt szinte csak a vezérlőpultban lehet konfigurálni.

 

Felhasználók száma Xp alatt 10-re van korlátozva, míg Ubuntun csak a hely határozza meg.

 

Utolsó szempont az ár. Az Ubuntu teljesen ingyenes, míg az Xp 40.000 Ft környékén vásárolható meg.

 

Ubuntu telepítés:

 

Elindítás

Ha elindult a számítógép az Ubuntu lemezről, akkor rögtön kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelvű rendszert szeretnénk. Itt a nyílbillentyűkkel menjünk a Magyarra, majd enter. Ezután a menüben csak nyomjunk egy entert, minek hatására elindul a Live rendszer.

Ez után kiválasztjuk a telepítést.

Telepítés

A telepítést egy varázslón keresztül tudjuk végrehajtani. A varázsló 7 lépésből áll, a fájlmásolást kivéve (mikor a lemezről a számítógépre kerülnek a rendszerfájlok) a telepítés hamar végre lehet hajtani.

A varázsló legelső lépésében a rendszer nyelvét állíthatjuk be. Ha az indításkor kiválasztottuk a magyart, akkor már magyarul jön be a telepítő is, ha akkor elmulasztottuk, akkor most még kiválaszthatjuk a bal oldali listából. Ha megvan, akkor a Lépjünk tovább.

Következő lépésében az időzónát kell kiválasztanunk. A rendszer a beállított nyelv alapján megpróbálja beállítani. Ha nem jól állítja be, akkor válasszuk ki magunk, majd Tovább.

A harmadik lépésben a billentyűzetkiosztást állíthatjuk be. A legtöbb esetben a rendszer jól ismeri fel és állítja be. Az alul lévő szövegmezőbe bekattintva ki tudjuk próbálni, hogy minden billentyű ott van, ahol lennie kell. Ha esetleg a rendszer nem ismerte volna fel, akkor az Egyéni használat rádiógombra kattintva válasszuk ki magunk a billentyűzetkiosztásunkat.

Most következik a telepítés legkényesebb része, a partícionálás. Ekkor osztjuk fel a merevlemezt a meglévő rendszerünk(ha van) és a telepítendő Ubuntu között.

Három eset lehetséges:

  1. Meglévő Windows (vagy egyéb rendszer) mellé telepíteni
  2. Meglévő rendszerünket letöröljük és az helyett (vagy egy teljesen úgy gépre)
  3. Külön merevlemezre telepítjük

Amennyiben az egész lemezt fel szeretnénk használni az Ubuntunak (2. és 3. pont), akkor válasszuk az egész lemez felhasználása opciót. Amennyiben több merevlemez van a számítógépben, akkor válasszuk még ki azt is, amelyikre telepíteni szeretnénk.

Ha meglévő Windows rendszerünket érintetlenül szeretnénk hagyni, akkor csak le kell csökkenteni a Windows helyét és az így létrejött szabad helyre települhet az Ubuntu.

Alapértelmezetten az Ubuntu ezt a módszert választja. Ekkor az alul lévő csúszkával (képen nyíl jelöli) tudjuk beállítani, hogy mekkora területre telepítjük az Ubuntut.

Az Ubuntunak legalább 5 GBájt területet adjunk (plusz a saját adatainknak szánt terület), de ügyeljünk arra is, hogy a Windows számára is maradjon elég üres hely. Kapunk egy figyelmeztetést, hogy végrehajtja a változtatásokat és az átméretezés sokáig is eltarthat. A folytatáshoz kattintsunk a Folytatás gombra. Elkezdődik az átméretezés.

Az ötödik lépésben kell megadnunk adatainkat. Adjuk meg nevünket, valamint felhasználónevünket és jelszavunkat. Ezzel tudunk majd belépni az Ubuntu rendszerbe.

Beállíthatjuk, hogy automatikusan beléptessen minket a rendszer, vagy kézzel be kelljen írni felhasználónevünket és jelszavunkat. Ez utóbbi az alapértelmezett. Ha egyedül használjuk a gépünket, akkor nyugodtan választhatjuk az automatikus belépést.

Ha a megadott jelszó rövidebb, mint 8 karakter, akkor kapunk erről egy figyelmeztetést. Ha át szeretnénk javítani hosszabbra, akkor kattintsunk, a Válasszon másik jelszót gombra, vagy a továbblépéshez a Folytatás gombra.

Készen is vagyunk a beállításokkal. Az utolsó lépésben egy összegzést kapunk, majd a Telepítés gombra kattintva elkezdődik a fájlok felmásolása.

A fájlok másolása jó pár percig eltart.

Amennyiben van élő internetkapcsolatunk (mert azt nem kell beállítani, pl.: chello, vagy router mögött vagyunk) akkor a telepítés végén letölti a magyar nyelvi csomagokat. Ha ilyenkor nincs internetkapcsolat, akkor majd a következő indításkor lehetőségünk lesz a letöltésre.

Ha kész, akkor újraindíthatjuk (vagy ha nem rögtön a telepítést indítottuk, akkor tovább használhatjuk) a rendszert. Vegyük, ki a lemezt mikor a rendszer kéri és nyomjunk egy entert

Első indítás

Állítsuk be internetkapcsolatunkat és ezután frissítsük a rendszert. Ha automatikusan nem indul el a frissítés kezelő, akkor kézzel indítsuk el a Rendszer, Adminisztráció menüpont alól.

Majd láthatjuk, hogy milyen frissítések érhetőek el. Ha nem látunk semmit, akkor lehet, hogy a rendszer nem töltötte le a csomaglistákat, ekkor kattintsunk az Ellenőrzés gombra.

A frissítések telepítésének elkezdéséhez kattintsunk a Telepítés gombra, majd meg kell adnunk jelszavunkat.

A rendszer telepítésével készen is vagyunk.

 

A Súgót ubuntu alatt manual-nak hívják, terminálon belül a man parancs segítségével lehet egyes programokra rákérdezni, hogy mire használjuk azokat.

Amennyiben tudjuk a parancsokat a http://ubuntu.hu oldalon megtalálhatjuk azokat, ahol rengeteg segítség és ismertető is fellelhető. A navigáción belül található sok fórumtéma, ahol kérdéseinkre megtalálhatjuk a választ, valamint a felhasználói kézikönyvek is találhatóak az oldalon.